Як банки впоралися з відключеннями світла в чотирьох областях: відповідь голови НБУ

1 min read

НБУ проаналізував ситуацію з функціональністю банківської системи у найбільш постраждалих чотирьох регіонах та по країні загалом після масової атаки на об’єкти критичної інфраструктури минулого тижня.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його публікацію у Facebook.

“Можу констатувати, що об’єднана мережа банківських відділень Power Banking відпрацювала відповідно до протоколів”, – написав він.

За його словами, через повернення екстрених відключень банки чи не вперше масово випробували роботу відділень, які ще наприкінці 2022 року були спеціально додатково оснащенні для роботи в умовах тривалої відсутності електрики чи зв’язку.

“Спрацювали практично всі банківські відділення, які входять до об’єднаної мережі Power Banking, а їх загалом понад 2400 (фактично кожне друге банківське відділення в країні). З них 602 – працювали в Запорізькій, Дніпропетровській, Одеській та Харківській областях, енергетична інфраструктура яких найбільше постраждала від російських ударів”, – написав Пишний

Він визнав, що були кілька випадків технічних збоїв, проте банки оперативно замінили або відремонтували техніку та налагодили свою роботу.

“Тож, на практиці підтверджено, що банківська система готова в складних умовах та забезпечить надання фінансових послуг громадянам за будь-яких умов. Ми розуміємо, що плани ворога не змінилися, і досвід понад двох років повномасштабної війни вказує, що маємо бути готові до різних сценаріїв і тримати руку на пульсі”, – додав він.

Power Banking

Нагадаємо, у 2022 році системно важливі банки України об’єдналися для створення спільної банківської мережі – power banking. Вони будуть працювати та надавати клієнтам послуги навіть у критичній ситуації під час блекауту.

В умовах блекауту у відділеннях мережі power banking для всіх клієнтів буде доступний певний перелік нагальних банківських послуг, зокрема:

  • отримання готівки (в банкоматах чи в касі);
  • платежі, переказ коштів (у касі чи в терміналах самообслуговування);
  • обмін валют (у разі наявності готівкової валюти в касі);
  • консультації менеджерів з фінансових питань.

 

Нагадаємо, 22 березня російська армія завдала масованого удару по енергетичній інфраструктурі. Як заявив голова “Укренерго” Володимир Кудрицький, атака на енергетику України була найбільшою від початку повномасштабної війни.

About The Author